Moruše nejen pro bource morušového
Na úvod začneme malou výpravou do minulosti. Tyto chutné plody morušovníku, jež mohou mít zbarvení buď bílé, černé, nebo fialové (v tomto případě se jsou až nápadně podobné ostružinám), znali již obyvatelé starověké antické civilizace, jež je považovali za elixír energie ale také zdraví. Rozšířeny byly i v celé jižní a východní Evropě. Své významné a zasloužené místo mají také v tradiční a velice uznávané čínské medicíně. Dařilo a dodnes se jim daří i v našich končinách. První zmínky o nich na našem území můžeme nalézt již v období 19. století. Jejich sadba ovšem nebyla kvůli plodům ale kvůli chovu bource morušového, který se živí listy tohoto stromu a následně utváří hedvábí.
Nejlepší možností je samozřejmě konzumace čerstvých plodů, k čemuž se ale vzhledem k okolnostem moc často nedostaneme. Proto se můžeme uchýlit buď k šťávě, jež vzniká jejich lisováním, nebo k mnohem častěji využívané variantě, kterou jsou sušené plody. Své místo na seznamu superpotravin mají hlavně díky velké spoustě vitamínů a minerálů, bílkovin, vlákniny, antioxidantů ale také organických kyselin nebo třísloviny. Mezi nejzastoupenější prospěšné látky můžeme zařadit vitamín A, B, C, K a E a minerály jako draslík, vápník, sodík, mangan, fosfor, hořčík nebo železo.
K čemu nám ale všechny tyto látky pomáhají? Moruše jsou velice prospěšné při cukrovce, vysokém tlaku, pomáhají při zažívacích potížích, dodávají ztracenou energii a zahánějí únavu, jsou vhodné při nemocech ledvin, srdce a při chudokrevnosti, zlepšují funkci ledvin a jater ale pomáhají také při odkašlávání a působí antibakteriálně.
Moruše jsou také velmi dobrým přírodním sladidlem. Použít je můžete do nejrůznějších dezertů, na kaše nebo je zobat jen tak jako svačinu. Zvolíte-li morušovou šťávu, jistě se nebojte vyzkoušet skvělý morušový čaj, víno nebo si šťávu jednoduše přidávejte do vody a popíjejte během dne.